Andrzej Z., yam na poczatku ludzie sie zglaszali
Jak się wymienia poduszki stabilizatora?
Zwiń
X
-
Jak się wymienia poduszki stabilizatora?
Witam.
Od pewnego czasu zaczęły się stuki w przednim zawieszeniu więc pojechałem na diagnostykę żeby mechanik sprawdził o co chodzi.
Zdiagnozował uszkodzone obie poduszki stabilizatorów.
Czy ktoś z was je już wymieniał. Czy to jest skomplikowana sprawa? Czy trzeba mieć kanał czy wystarczy podnośnik?
Czy trzeba po takiej wymianie ustawiać geometrię?
I oczywiście jakiej firmy najlepiej kupić poduszki, czy jest jakaś różnic w jakości?
Bardzo bym prosił o opis (mniej więcej) krok po kroku jak się robi coś takiego. Myślę że nie tylko mi się to przyda ale i zostanie dla potomnych .
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
-
-
zajrzalem do etki i macie takie same zawieszenie w octavi jak ja w toledo i z racji ze wymienialem ostatnio te gumy na stabilizatorze moge co nieco podpowiedziec.
Na poczatek nalezy odkrecic kolo, nastepnie odkrecamy lacznik stabilizatora wystaczy w jednym miejscu przed calkowitym poluzowaniem przytrzymujemy stabilizator aby nie odskoczyl nam ku gorze i nie uszkodzil sruby lub lacznika. jesli odkrecilismy juz lacznik to odkrecamy opaske ktora trzyma gume stabilizatora tam juz nic nie sprezynuje i spokojnie odkrecamy , wciagamy stara gume i zakladamy nowa ( jest rozcieta to i bez problemu ja wlozymy) i teraz zaczynaja sie schody. Ja pierw zamocowalem lacznik stabilizatora ( trzeba uzyc troche sily aby nacisnac stabilizator ku dolowi) , nastepnie szukalem sposobu aby dociagnc ta glupia opaske na gumie ( jak by nie kombinowal sruba jest zawsze za krotka :-() wspomoglem sie breszka wsadzona od spodu przez wahacz i oparta o ta opaske, ja dociagalem a kolega przylapal opaske ( nalezy uwazac aby nie zerwac gwintu w tym celu najlepiej jest do konca dociagac opaske az do calkowitego dokrecenia) . Dokrecamy wszystko i zakladamy kolo . to samo robimy z drugiej strony. Z pierwsza guma meczylem sie ponad godzinke a druga poszla w 10 min najwazniejsze to znalezc odpowiedni sposob. Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
a konieczne odkręcane tego łącznika stabiiatora??
Czy bez tego da radę wymienić gumy stabilizatora??
Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI
Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016
Komentarz
-
-
Kolego ja u siebie też wymieniałem i zrobiłem to w takiej kolejności :
1. Odkręcenie koła
2. Podstawienie samochodu na kołkach
3. Podniesienie przedniego zawieszenia do góry za pomocą lewarka.
4. Ja odkręciłem stabilizator od łącznika (potrzebne dwa klucze 16)
4. Odkręcenie opaski gumy ( klucz 13 z tego co pamiętam)
5. Wymiana gumy
6. Założenie opaski i dokręcenie śruby
7. Przykręcamy stabilizator do łącznika
8. Zakładamy koło i cieszymy się ciszą
Szybko łatwo i przyjemnie. Dzięki temu, że stabilizator jest odkręcony i zawieszenie podniesione łatwiej jest założyć tą metalową osłonę na gumę.
Pozdrawiam Łukasz
Komentarz
-
-
Jak kolega wyżej napisał występuje problem "zbyt krótkiej" śruby, i bardzo cięzko ścisnąć gumę i wkręcić tą oryginalną śrubę. Problem łatwo się rozwiązuje jeżeli użyje się pomocniczej śruby o długości ok. 6 cm z dodatkową nakrętką. Tą pomocniczą śrubę wkręca się, następnie nakrętką dociąga się obejmę do końca, i teraz trzeba użyć ścisku stolarskiego, lub zablokować obejmę innym sposobem, wykręcić pomocniczą śrubę, wkręcić oryginalną, i po problemie.
Można też tą pomocniczą śrube z nakretką zostawić na stałe, będzie łatwiej w przyszłości.
Komentarz
-
-
Jak kolega wyżej napisał występuje problem "zbyt krótkiej" śruby, i bardzo cięzko ścisnąć gumę i wkręcić tą oryginalną śrubę. Problem łatwo się rozwiązuje jeżeli użyje się pomocniczej śruby o długości ok. 6 cm z dodatkową nakrętką. Tą pomocniczą śrubę wkręca się, następnie nakrętką dociąga się obejmę do końca, i teraz trzeba użyć ścisku stolarskiego, lub zablokować obejmę innym sposobem, wykręcić pomocniczą śrubę, wkręcić oryginalną, i po problemie.->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
Komentarz